Sabtu, 26 November 2011

Perjalanan Haji 1432H-(2)

9 Zulhijjah.
Jam 07.15am: seperti biasa bersarapan di Istana Tamu Mina,sedang syok menjamah isys,tokmiyah,kami di sapa oleh PM dan rombongan baru tiba untuk bersarapan.
Jam 10 pagi,pihak urusetia,mengarahkan semua tetamu bersiap sedia untuk menaiki bas dan kami akan bertolak ke Arafah jam 11 am.

Jam 11.30: puluhan kereta dan belasan bas mula  bergerak ke Arafah dengan eskot oleh pihak berkuasa KSA.Perjalanan tidak jauh mana,namun melalui jalan yang kiri kanan dipenuhi khemah persendirian,tampak perlahan sedikit,alhamdulillah dalam 3o min,kami sampai ke karangan penginapan(khemah protokol diraja),dikelilingi tembok batu,dan bersebelahan dengan Masjid al-Namirah(namun kami tidak dibenarkan keluar pagar,sembahyang dan dengar khutbah hanya dalam premis tersebut sahaja.Kami diberikan 9 buah khemah,setiap satu khemah 2 orang,dilengkapi dengan buah-buahan,minumah dan hawa dingin.

Jam 2.30 pm: seusai solat jamak/tamam dan khutbah kami ke dewam makan dan dihidangkan nasi mandi(?) dan kambing serta kebab daging,ayam grill.Memang menyelerakan..grup kami memilih untuk makan dalam talam,satu talam 4 orang,fuhh jenuh nak ngabihkan nasi tu..masakan memang sedap dan menyelerakan,sebab tu bila balik ke khemah semua tidor dengan lena dan mengeluarkan bunyi beraneka irama.

Jam 6 pm:kami mula berkumpul dan bersedia untuk ke Muzdalifah.

Jam 7.30 pm: bas mula bergerak ke penginapan di Muzdalifah,dalam perjalann dapat dilihat,jutaan manusia,berjalan kaki,manakala di jalan sebelah ribuan kenderaan terperangkap dalam jamm,alhamdulillah perjalanan kami walaupun tersekat jugak,tapi dengan eskot yang ada akhirnya sampai sekitar 8.45 pm.

Jam 9.00 pm-12.30 berehat,sembahyang,makan dan melelapkan mata di penginapan Muzdalifah(satu kawasan tertutup/jauh dari orang ramai di perlembahan.(urusan masuk agak kelamkabut bilamana setiap beg yang dibawa wajib kena scan oleh pihak berkuasa.
2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

licin nasi mandi tuh syeikh :D

Tanpa Nama berkata...

heheeh cuaca panas,perut lapar,makanan sedap,makan pulak beramai2..memang licin la